Családi tervező és feltaláló csoport
nyelv nyelv

Photos by magaieu


Alkalmazások

1. FENNTARTHATÓ TENGERI SZÁLLÍTÁS

Környezetkímélő, hatékony megoldásokat ajánlunk mind a hagyományos, mind a nagy sebességű tengeri szállításoknál. A jelenlegi állapothoz képest 50-75% közötti üzemanyag, illetve energia felhasználás csökkenést érhetünk el az alábbi megoldásokkal.

Vízsugaras meghajtás

Alkalmazása a következő előnyökkel jár, amellett, hogy valamennyi ismert szabályozást és előírást is kielégít:

- Az üzemanyag felhasználást 50% -kal csökkenti, amely 50%-os CO2 és NOx emisszió csökkenést is eredményez.
- A kisebb propulziós teljesítmény igény költséghatékonyabb meghajtást tesz lehetővé.
- A Vízsugár meghajtás a hagyományos propelleres hajtás tolóerejének 2-3 szorosát hozza létre – azonos teljesítmény esetén.
- A propeller – Vízsugár meghajtás esetén – lassabban áramló, ezért magasabb statikus nyomású vízzel találkozik, ugyanolyan haladási sebesség mellett, emiatt a kavitáció veszélye alacsonyabb, mint a tatnál elhelyezett propellerek esetében.
- A Vízsugár meghajtás a legtöbb hajótest esetén alkalmazható úgy, hogy a hátsó propellerek áthelyezése mellett a hajtást a hajó orránál alakítjuk ki terelő elemek segítségével.


more


Inverz hajó meghajtás

Alkalmazása a következő előnyökkel jár, amellett, hogy valamennyi ismert szabályozást és előírást is kielégít:

- Az elméleti sebesség határ meghaladja a 300 csomót (154 m/s). Az egycsatornás kialakítású szimulációs modellnél a sebességhatár elérte az 500 m/s értéket.
- Ez a megoldás új hajótest kialakítást igényel, mert a megmozgatott víznek teljes egészében át kell folynia a hajóban kialakított szűkölő – bővülő csatornán. Ezt a többlet költséget viszont kompenzálja a 75%-ot elérő üzemanyag megtakarítás, mivel a propulziós sugárnak a bővülő keresztmetszetben történő lassítása a víz mozgási energiájának jelentős részét visszanyeri.
- A hajótesten kívül nem jön létre jelentős kompresszió, vagy depresszió a vízben – egy vékony réteget leszámítva a közegsúrlódás következtében – ezért a hajó által megmozgatott víz mozgási energiájának 75%-a visszanyerhető a tolóerő számára. Az ilyen hajó nagyobb sebesség esetén sem hagy kilométereken keresztül örvénylő, habzó vizet maga után.
- A hajó előtt nem keletkezik feltorlódó víz, és a hajó mögött sem jön létre depressziós gödör, ezért a menetellenállás - egyenletes haladás esetén - lényegesen kisebb, mint a hagyományos hajóknál szokásos.
- Ikercsöves, vagy sokcsöves kialakítás esetén még a szögletes, nagy keresztmetszetű hajótestek (úszó daru, úszó dokk stb..) is gyorsabban, biztonságosabban és kevesebb energiát felhasználva mozgathatóak.


more

2. ELETROMOS ENERGIA TERMELÉS:

Az Energia Átalakító berendezés generátorral kiegészítve alkalmas arra, hogy a környezeti levegő molekulái kinetikus energiájának felhasználásával elektromos áramot termeljünk. Egy átlagos nitrogén molekula átlagos sebessége meghaladja a 400 m/s értéket -80 oC hőmérséklet felett.
A molekulák természetben meglévő mozgási (kinetikus) energiájának egy részét a turbinában alakítjuk mechanikai munkává. Az átalakítóba belépő, célszerűen 1 bar abszolút nyomású levegő melegebb, mint a kipufogott levegő, amely nem csak hidegebb, hanem a fajlagos térfogata is kisebb. A környezeti levegő molekulái kinetikus energia formában tárolják a hasznosítható napenergiát.more

3. JÁRMŰ MEGHAJTÁS:

Az Energia átalakító a környezeti levegő molekulái kinetikus energiájának felhasználásával, elektromos, vagy mechanikus erőátviteli láncon keresztül hoz létre hajtást. Az átlagos nitrogén molekula (a levegő 78% -át teszi ki) több, mint 400 m/s átlagos sebességgel végez hőmozgást -80 oC hőmérséklet felett.
A molekulák természetben meglévő mozgási (kinetikus) energiájának egy részét a turbinában alakítjuk mechanikai munkává. A környezeti levegő molekulái kinetikus energia formában tárolják a napenergiát.
Nincs szükség sem fosszilis, sem más energiaforrásra, így az Energia átalakító zöld és megújuló energetikai erőgépnek minősül.more

4. HŰTÉS, LÉGKONDICIONÁLÁS:

A -50 oC és a 800 oC közötti hőmérséklet tartományban 1, vagy több lépcsőben alkalmazzuk az Energia átalakítót hűtésre, vagy légkondicionálásra. Működéséhez nincs szükség elektromos, vagy más külső energiaforrásra.
Működése közben a hűtést a levegősugár turbinában történő részleges lassításakor kivett mechanikus munka eredményezi.
(A ledobott energia itt nem hő, mint ahogyan megszoktuk a hűtőknél, hanem kivett mechanikai munka.)
A távozó levegő 15-25 oC -kal hidegebb, mint a környezet által betolt levegő volt. A kivett mechanikus munkát generátorban elektromos árammá alakítva elvezethetjük, vagy valamilyen munkagépben hasznosíthatjuk.more