A Family Group for Innovation & Invention
nyelv nyelv

News


img

FÜGGŐSÉGEINK


Függőségeink - PDF file

ResearchGate - website

A függőségeink szálai általában a komfortzónánkon kívülre vezetnek, ezért is próbálunk a legtöbbtől megszabadulni ahelyett, hogy bátran szembenéznénk velük. Jelen írásunkban a számtalan függőség közül először azokat vesszük szemügyre, amelyek a környezetünk és az életünk alapjait fizikai szinten meghatározzák, majd megnézzük, hogy meddig terjed a hatásuk, mit kezdhetünk velük.


Olyan kalandra hívjuk a Kedves Olvasót, amely során számtalan titokzatosnak tartott össze-függést közösen felfedünk, és akár hegyeket is mozgathatunk, de nem ez lesz a csúcs.

A szerzővel többször előfordult, hogy a műszaki fejlesztői munkája során elért egy olyan ponthoz, ahonnét addig nem tudott továbblépni, új összefüggéseket megérteni, amíg egy „külső” információ ki nem egészítette, át nem értelmezte a korábban tudottakat. Ezek a pillanatok megkülönböztetett, ünnepi alkalmakká váltak, mert a szaktudáson túli információk új távlatot nyitottak a teremtett világunk és az identitásunk megértésében.

Példát mutatunk arra, hogy egy ismert jelenség is okozhat meglepetést, ha a benne lévő információt alaposan kibontjuk. Pingpong labdát szinte mindenki pattogtatott már asztalon. Ha egy erőmérő felületén tesszük ugyanezt, akkor jönnek a meglepő felfedezések: Az ismétlődő események egyenként számolt hatásainak összege nem egyenlő a környezet felé kifejtett összhatással. A különbség a kapcsolt információ, vagyis a függőség hatása. Aki itt a szívéhez kap ijedtében, az már sejt valami fontosat. Aki nem találja ijesztőnek a kiemelt mondatokat, az gondolkodjon el azon, hogy egy lassuló mozgással, az asztalon pattogó pingpong labdának az asztalra gyakorolt eredő hatása vajon nő, vagy csökken. A választ egy könnyen megismételhető kísérlettel adjuk meg, amely új alapokra helyezi az információról és a függőségekről alkotott ismereteinket. A fizikai, anyagi szinten értelmezhető információ szerteágazó következményei meglepő szintig eljutnak.

Kulturális, és biológia függőségek mentális hatásáról szoktunk beszélni, de arról ritkábban esik szó, hogy nem csak a cselekedeteinknek, hanem a mentális életünknek, a gondolatainkban megjelenő információnak is lehet hatása a fizikai függőségeinkre, a fizikai környezetünkre. Ez az apróságnak tűnő lehetőség nem jelent kevesebbet, mint azt, hogy függetlenül gondolkodó ember ugyanúgy nem létezhet, mint független molekula, fizikai tér, vagy galaxis sem.

(A következő két fejezet ijesztő lehet azoknak, akik utoljára a gimi elején találkoztak fizikai számításokkal. Nyugodtan ugorjanak át az Identitásunk forrása című fejezetre a 8. oldalon. Ha később hiányát érzik a fizikai alátámasztásnak, még visszatérhetnek.)

BACK  nyil

Previous



KREATÍV FIZIKA 6.

FÜGGŐSÉGEINK

KREATÍV FIZIKA 5.

Creative Physics

SPACETIME in TIME

Real spacetime, relativity, dark energy...